22.07.2016

Ünye Müftülüğü

İlçe Müftülüğümüz Anayasamızın 135. Maddesi ile 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı kuruluş ve görevleri hakkındaki kanun ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, ibadet yerlerini yönetmek, din konusunda toplumu aydınlatmak hususundaki görevlerini yerine getirmektedir.

1978 Yılında Şimdiki Ünye Merkez Büyük Camiinin yerleşkesinde bulunan Eski Merkez Camii bitişiğinde Ünye Müftülüğü hizmete başlamıştır. Günümüzde varlığını Merkez Büyük Camii olarak sürdüren caminin inşaatı için eski cami ve bitişiğindeki binanın yıkılması sebebiyle 3 ay süreliğine geçici bir binada hizmet vermeye devam etmiştir. Çınarlık Mahallesine Müstakil bir Müftülük Hizmet binası inşaasına başlanarak 1988 yılında inşaat çalışması bitirilerek Müftülük buraya taşınmıştır. 1994 yılına kadar Müftülük hizmetleri burada yürütülürken kız çocuklarına yönelik Kur'an-ı Kerimi öğretme, hafızlık, kız çocuklarımızın dini eğitimlerini alabilmeleri gibi ihtiyaçların karşılanmasının ancak burada mümkün olacağı kanaatiyle Çınarlıkta bulunan Müftülük hizmet binası 1995 yılında Merkez Kız Kur'an Kursuna dönüştürülmüştür.

Türkiye Diyanet Vakfı Hizmetleri için Merkez Kız Kur'an Kursunda bir oda tahsis edilmiş, Müftülüğümüz ise Ünye Cumhuriyet Meydanında yer alan Hükümet Konağının üst katına  2000 yılında taşınmıştır.

2016 yılı itibariyle Ünye adliyesi yanına Ünye Belediyesi tarafından Müftülük hizmet binası için tahsis edilen alanla ilgili proje ve fizibilite çalışmalarına başlanmış ve uygun görülmüştür. İnşaat çalışmaları hızla bitirilip 2021 yılının başlarında Garaj Camii (Eski Kamyon Garajı) yanında içinde Türkiye Diyanet Vakfı Hizmetleri Şubesi, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları satış ofisi, Kütüphane, Aile ve Dini Rehberlik Bürosu, Gençlik Salonları ile hizmet vermeye başlamıştır.