20.05.2016

BERAT KANDİLİ

İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu 21 Mayıs Cumartesi akşamı idrak edeceğimiz Berat kandili münasebetiyle bir açıklama yaptı.

Açıklamasında Berat gecesinin önemine vurgu yapan Müftü Kolukısaoğlu ‘Berat bilindiği gibi suç ve cezadan kurtulmak, arınmak anlamına gelmektedir. Bu geceyi ibadetle, dua ile Kuran okuyarak, yoksul ve yetimleri sevindirerek, nefis muhasebesi yapıp günahlarımızı hatırlayıp, içten pişmanlık duyarak tövbe ve istiğfarda bulunarak geçirelim’ diyerek şu görüşlere yer verdi.

Bizleri Berat Kandiline günah yükünden kurtuluş vesilesi olan yeniden diriliş vaktine kavuşturan Yüce Rabbimize sonsuz hamdü senalar olsun.  Berat kandili pek çok güzelliğin yaşandığı, rahmet ve bağışlanma mevsimi Ramazan ayına bir adım daha yaklaştığımızın habercisidir.

Berat gecesi, bizlere Rabbimizin affediciliğine sığınmayı, kendimize, ailemize, kardeşlerimize ve tüm kâinata karşı onarıcı ve bağışlayıcı olmayı öğretir.

Berat; suçtan cezadan kurtulma demektir.

Dini anlamı ise, bu geceyi ibadetle, dua ile Kuran okuyarak, yoksul ve yetimleri sevindirerek, nefis muhasebesi yapıp günahlarımızı hatırlayıp, içten pişmanlık duyarak tövbe ve istiğfarda bulunarak arınmak, günah yükünden kurtulmak demektir.

Berat sadece yapılan hatalardan, kötüden, kötülükten, şerden, nifaktan vazgeçmek değil, bununla beraber iyiliğe, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmaya, Kuranın yol göstericiliğini yaşamaya, Allah’ın emirlerine saygılı olup, yarattıklarına şefkatli olmayı gerektirir.

Hz. Aişe (r.a)  annemiz, “Peygamberimizin Berat gecesi Allahü Teâlâ’nın kelb kabilesinin koyunlarının kılları sayısınca insanları affedeceğini, haber verdiğini söylüyor.”

Ayrıca İbn Macede; Peygamberimiz (S.A.S) şöyle buyuruyor:

“ Şaban ayının on beşinci gecesinde ibadete kalkın ve o gecenin gündüzünde oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allahü Teâlâ o andan sabah oluncaya kadar benden bağışlanma dileyen yok mu, ona kurtuluş vereyim. Tövbe etmek isteyen yok mu, tövbesini kabul edeyim, rızık isteyen yok mu ona rızık vereyim, musibetten kurtulmak isteyen yok mu, ona afiyet vereyim…

Bu gece insanlara verilen fırsattır. Hz. Aişe validemiz, peygamber efendimizin Berat gecesinde sabaha kadar ibadet ettiğini görünce sordu:

Ya Resulallah, Allahü Teâlâ’nın en sevgili kulusun buna rağmen niçin kendini yoruyorsun?

Peygamber efendimiz şöyle cevap verdi:

Ey Aişe, ben şükredici kul olmayayım mı?

Ey Aişe, sen bu gece ne olduğunu bilir misin?

Aişe validemiz tekrar sordu? Bu gecenin diğere gecelerden üstünlüğü nedir Ya Resulallah?

Peygamber efendimiz şöyle cevap verdi:

“ Bu sene için doğacak her çocuk bu gece deftere geçirilir. Bu sene içinde öleceklerin isimleri de deftere geçirilir.”

Bu gece herkesin rızkı tertip edilir. Bu gece herkesin ameli ve işleri Allahü Teâlâ’ya arz olunur. Bu gece mutlak ihya etmeli, kaza namazı kılınmalı, Kuran-ı Kerim okunmalı dua ve tövbe etmeli, sadaka vermeliyiz. Hayırlar yapmalıyız sevabını ölmüşlerimize göndermeliyiz.

Bu gece saygı göstermek günah işlememekle olur. Bu gece Allah’ın verdiği bütün nimetlere şükretmeli.

“Ya Rabbi, bize dünya ve ahiret mutluluğu ihsan eyle, bize hidayet verdikten sonra, kalplerimizi kaydırma”  diye dua etmeliyiz.

Diğer bir ayeti kerimede ise Berat Gecesini idrak eden herkes, Yüce Allah’ın Kuran-ı Kerimdeki;

“ Deki Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü o çok bağışlayan, çok merhamet edendir.” Müjdesinin farkına vararak kendi özüne dönmeli, ümitlerini canlandırmalı, bağışlama ve bağışlanma duygularını güçlendirmelidir. Berat gecemizi tebrik eder, hayırlara, rahmetlere ve bereketlere vesile olmasını Berat gecesiyle af kapısından girip, Ramazan ve Kadir gecesinin de bereketinin gönlünü uyandırdıklarından olmamız dileğiyle.

NOT: Tüm Camilerimizde Berat gecesi özel programı icra edilecektir.

Mustafa Kolukısaoğlu

Ordu İl Müftüsü