14.05.2018

11 AYIN SULTANI RAMAZAN

İl Müftüsü Mürsel Öztürk 16 Mayıs Çarşamba günü birinci gününü idrak edeceğimiz Ramazan ayı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ramazan ayının ilk teravih namazının 15 Mayıs Salı akşamı kılınacağını ve ilk orucun 16 Mayıs Çarşamba günü tutulacağını belirten Öztürk, açıklamasında şu hususlara dikkat çekti:

“Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan Ramazan ayına erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşamaktayız. 15 Mayıs Salı günü kılacağımız ilk teravih namazının ardından 16 Mayıs Çarşamba günü ilk sahurumuzla başlayacağımız oruç ile bu mübarek aya girmiş olacağız.

Bu sene Ramazan Ayı Ana Teması “İsraf”

Her sene Diyanet İşleri Başkanlığınca toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla bir ana tema belirlendiğini ifade eden Müftü Öztürk bu sene Ramazan ayı teması olarak “İsraf” konusunun seçildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Başkanlığımız, her yıl Ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutan önemli bir değeri kamuoyunun gündemine taşımaktadır. Belirlenen konu çerçevesinde, Ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alınarak toplumumuzda bir duyarlılık ve farkındalık oluşması hedeflenmektedir. Bu bağlamda bu yılın Ramazan teması “İsraf” olarak belirlenmiştir.

“İsraf” herhangi bir konuda aşırı gitmek, doğru ve gerçek olandan sapma, meşru sınırların ötesine geçme; imkânları ve sahip olunan değerleri, gerekli görülen yerler dışında veya gereğinden fazla harcama anlamına gelmektedir. İsraf konusunun seçilmesindeki öncelikli hususlar şunlardır:

1.Can, mal, çevre, ömür, zaman, vb. maddi ve manevi değerlerin kontrolsüz kullanılarak israfının önlenmesine yönelik bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak.

2.Sıfır atıklı sofralar, sahip olduğumuz nimetleri ihtiyacımız ölçüsünde kullanıp, arta kalanları fakir, yoksul vb. kişilerle paylaşma üzerine bilinçlenmeyi sağlamak.

İslam’da israf, ayet ve hadislerle yasaklanmıştır.

"...Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz; çünkü Allah israf edenleri sevmez." (A'râf, 7/31).

Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş hocamızın şu sözlerini burada tekrar hatırlatmak isterim. “Hırs ve tamahkârlıkla cimriliğe, savurganlık ve dikkatsizlikle israfa mahkûm olmak ciddi bir ahlaki yozlaşmanın tezahürü ve neticesi olarak ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla lüks alışkanlıkların zaruret olarak algılanarak ihtiyaç ölçüsünün kaybolmasına, arzularının esiri olan insanın, hayatı israf ve tüketim çılgınlığına çevirmesine karşı ciddi bir tüketim ahlakına, nimet ve sorumluluk bilincine, şükür, kanaat ve paylaşma gibi değerlerin ihyasına ihtiyacın olduğu aşikârdır. Söz konusu ahlakın geliştirilmesi, israf ve onun sebep olduğu bütün olumsuzlukları ortadan kaldıracak biricik çözümdür. Netice olarak, Allah’ın verdiği her nimetin bir gün hesabının sorulacağının bilinci içinde, nimetler karşısında şımarıp lükse dalmadan ve duyarsızca israfa girmeden her konuda iktisadı merkeze alarak infak ahlakını kuşanmak bizlerin şiarı olmalıdır.”

-Vatandaşlarımızın imsak ve iftar vakitleri konusunda mutlaka Diyanet takviminde belirlenen saatlere uymaları önem arz etmektedir. Özellikle, imsak saati orucun başlama vakti olup imsak saatinden önce mutlaka yemeyi içmeyi terk etmiş olmak gerekmektedir.

-Tüm camilerimizde Ramazan ayına ait bütün tedbirler alınmıştır. İl genelinde ki tüm camilerimizde mukabeleler okunmaya devam edilecek. Ayrıca İl merkezimiz olan Altınordu ilçemizde geçmiş yıllarda olduğu gibi bu sene de Köprübaşı camimizde teravih namazı hatimle kılınacaktır.

Camilerimizde Teravih namazları, “iki ya da dört rekâtta bir selam vermek suretiyle” kıldırılacaktır.

Bildiğiniz gibi 11 Ayın sultanı olan Ramazan ayı, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlı olduğu Rabbimiz tarafından bildirilen “Kadir gecesi” mevcuttur. Kadir gecesi Ramazanın 27. Gecesi olan 10 Haziran Pazar gününü 11 Haziran Pazartesi’ye bağlayan gece idrak edilecektir.

Bu sene Diyanet İşleri başkanlığımız Din İşleri Yüksek Kurulunca belirlenen Sadaka-i Fıtır Miktarı: 19 TL’dir.

Bu vesile ile ramazan ayının feyz, bereket ve huzur içinde ihya edilmesi için görev alan mesai arkadaşlarıma başarılar diler, aziz milletimizin ve İslam âleminin Ramazan ayını tebrik eder, bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını Yüce Allah'tan dilerim.

Mürsel ÖZTÜRK

Ordu İl Müftüsü