21.03.2018

MÜFTÜ ÖZTÜRK “ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ” HAKKINDA BİLGİ VERDİ

İl müftüsü Mürsel Öztürk,  içerisinde bulunduğumuz üç aylar ve Regaib kandili hakkında bilgi verdi.

Üç ayların Ramazan ayının habercisi ve müjdecisi olduğunu ifade eden Öztürk Üç ayların birincisi olan Recep ayının 19 Mart Pazartesi günü başladığına dikkat çekerek “Bütün kardeşlerimin üç aylarını tebrik ediyorum. Bu arada tabi Recep ayına girdik. 19 Mart pazartesi günü Recep ayının biriydi. Mart ayının 22 si olan Perşembe akşamı ise Regaib kandilini idrak edeceğiz. Regaib kandili Recep ayının ilk Cuma gecesine verilen isimdir. Yani bizim için Cumalar mübarek gündür. Cumaların gecesi de bizim çok değer verdiğimiz gecelerdir. Üç ayların başlangıcında ki ilk Cuma olması hasebiyle İslam âlemi için çok daha önemlidir. Üç ayların başlaması ile birlikte Ramazan’ın gölgesi üzerimize düştü. 15 Mayısta ilk teravih namazı kılınacak ve 16 Mayıs ise 1 Ramazan olacak inşallah.”

Regaib Gecesine Mahsus Özel Bir İbadet Şekli Yoktur…

Regaib kandiline mahsus özel bir ibadet bulunmadığının altını çizen Öztürk, bu gece milletimiz, devletimiz, Mehmetçiğimiz ve İslam âlemi için bol bol dua edelim diyerek şunları ifade etti:

“Regaib; rağbet edilen şeyler demektir. Dolayısıyla Cenabı hakkın kullarına çok in’am ve ihsanda bulunduğu gece demektir Regaib gecesi. Bu geceyi biz normal ibadetlerimizi yaparak, gündüzünü oruçla gecesini namazla ibadetle dua ile geçirerek değerlendirebiliriz. Bu geceye mahsus özel bir ibadet yoktur. Kaza ve nafile namazlarımızı kılabiliriz. Ülkemiz ve İslam âlemi için, ümmeti Muhammed için dua ederiz. Şu anda ülke olarak hassas bir dönemden geçiyoruz, Mehmetçiğimiz ülkemizin bekası, milletimizin selameti için ülkemiz dışında mücadele veriyor, onlar için bol bol dua edelim. Dolayısıyla bu geceyi onlara manevi bir destek anlamında da değerlendirebiliriz. İl genelinde bulunan bütün camilerde Regaib kandili münasebetiyle programlar düzenlenecektir.

Sevgili Peygamberimizin (sav) "Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri çevrilmez: Bunlar; recebin İlk cuma gecesi, Şabanın on beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan Bayramı gecesi, Kurban Bayramı gecesi"dir, şeklinde böyle bir müjdesi bulunmaktadır. Dolayısıyla önümüzde bir fırsat var, inşallah bu Perşembe akşamını güzelce değerlendirelim. Bu özel gecede mümkünse kadın erkek, çocuklarımızı da yanımızda camiye götürerek camilerimizi dolduralım. Hem camilerimizde, hem de camiden geldikten sonra evlerimizde ailece ülkemiz, Milletimiz ve İslam âlemi için dua edelim.

Sevgili Peygamberimizin Recep ayı girdiği zaman yaptığı bir duası var “Allah’ım, receb ve şâbanı bize mübarek kıl ve bizi ramazana ulaştır!” şeklinde. Biz şu anda Recep ayına girdik ve Peygamberimizin bu duasını yapıyoruz.

Hz.Peygamber (S.A.V.); başka bir hadis-i şeriflerinde ise;” Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazanda ümmetimin ayıdır.” Buyuruyor. Biz artık müstesna zaman dilimlerinin bulunduğu manevi bir iklime girdik. Nasıl ki bazı zamanlarda çalıştığınızda fazladan ücret alırsınız işte bu mübarek gün ve gecelerde yapılan ibadetler ve elde edilen sevaplar diğer zamanlara göre manevi olarak daha da katlanır. Aynı zamanda bu günlerimiz ramazana hazırlık günlerimiz olacaktır. Dolaysıyla bu günleri vesile kılarak kötü alışkanlıklarımızı terk edip, halimizi düzelterek ibadetlerimizi güzelleştirmeliyiz.

Bu vesile ile kardeşlerimizin mübarek üç aylarını tebrik ediyor, Peygamberimizin (sav) duasında olduğu gibi hep birlikte ramazana sıhhatle kavuşmayı Cenabı Haktan niyaz ediyorum.”