30.11.2017

Müftü Öztürk, TÜGVA’nın Düzenlediği “Çarşamba Kahvesi” Etkinliğinin Konuğu Oldu

İl Müftüsü Mürsel Öztürk, Türkiye Gençlik Vakfı(TÜGVA) Ordu İl Temsilciliğinin, ilin yöneticileri ile gençleri buluşturmak amacıyla düzenlediği “Çarşamba Kahvesi” adlı etkinliğinin bu haftaki konuğu oldu.

Altınordu ilçesi Selimiye mahallesinde bulunan TÜGVA Ordu Temsilciliği binasında gerçekleştirilen etkinlikte, ‘Geçmişten Günümüze Kandiller’ konusu üzerine gençlerle söyleşide bulunan Müftü Öztürk, kandillerin tarihsel ve kültürel sürecini,  inancımızda ki yeri ve önemini anlattı.

Kur’an-ı kerimde kandile tekabül eden kelimelerin ‘sirac ve misbah’ olduğunu ifade eden Öztürk, yaşantının kültürle mutlaka beslenmesi gerektiğinin altını çizerek kültürlerin inançla yoğrulduğunu bu nedenle de kandillerin bütün inanış ve kültürlerde değişik çeşitleri ile var olduğunu söyledi.

Kandilin, ışık saçma ve nur olarak algılandığını da belirten Öztürk, Kandillerin bid’at olarak nitelendirildiğini, bid’atin ise sonradan ortaya çıkan anlamına geldiğini söyleyerek şunları ifade etti:

Ana Merkezimiz Kur’an ve Sünnettir…

“Dine, ibadete herhangi bir ekleme ya da çıkarma yapıyorsanız o gerçekten bidattir. Sevgili Peygamberimiz bunu şiddetle reddediyor.  Ancak bizim yaptığımız ibadete herhangi bir ekleme ya da çıkarma değil. Biz bu akşam Mevlid Kandili münasebetiyle Peygamberimizi andık, ona olan sevgimizi, bağlılığımızı bir kez daha gösterdik. Bu tamamen bizim kültürümüzle ilgili bir durumdur. Bidat iki çeşittir. Bir tanesi de bidat-ı hasene, yani iyi icat anlamına gelen sonradan ortaya çıkan iyi ve güzel şeyler demektir. İşte bizim kandil kültürümüz de bunlardan birisidir.

Kur’an ve sünnette sabit kalmak kaydı ile bunları yapmakta hiçbir mahsur yoktur. Yaptığımız işlerin ana ekseni Kur’an ve sünnet olacak. İslam’a ters olmayan yaptığımız değişik işler örftür. Örf ise İslam hukukunun bir kaynağıdır. İslam’a zıt olmayan örflerin yaşatılması inancın diri tutulmasına katkı sağlamaktadır.”

Müftü Öztürk, söyleşinin sonunda gençlerin kendisine yönelttiği soruları da cevaplandırdı.