09.10.2017

Müftü Öztürk’ten Bir Dizi Konferans

İl müftüsü Mürsel Öztürk Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında ilçelerde din görevlileri ve halka konferanslar verdi.

“Cami, Şehir ve Medeniyet” teması ile 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanmakta olan Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri il genelinde sürdürülüyor. Hafta için belirlenen tema ile ilgili Müftü Öztürk, ilçe müftülüklerince düzenlenen konferans programlarına konuşmacı olarak katıldı.

İlçelerin kültür merkezlerinde düzenlenen programlara kaymakamlar başta olmak üzere, belediye başkanları, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları, din görevlileri ve vatandaşlar katıldılar.

İlk konferansını Ulubey ilçe müftülüğünün düzenlediği programda gerçekleştiren Öztürk’ün konferansları Kumru Fatsa ve Kabataş ilçe Müftülüklerince düzenlenen programlarla devam etti. Konferanslarında haftanın anlam ve önemini anlatan Öztürk,  camilerin tarihsel süreçteki fonksiyonları, şehir ve medeniyete katkıları üzerinde bilgiler vererek din görevlilerine de tavsiye ve uyarılarda bulundu.

İslam kültür ve medeniyetinde şehirlerin cami merkezli oluşturulduğuna dikkat çeken Müftü Öztürk “peygamber efendimizin ilk yaptığı şeylerden biri mescit inşa etmektir. Efendimiz döneminde mescit aynı zamanda ümmetin bütün işlerinin görüldüğü ve eğitildiği yerdir. Şehir, kurulan mescidin etrafında kümelenmiştir. Selçuklu ve Osmanlı tarihine baktığımızda şehirlerin cami merkezli oluşturulduğunu görüyoruz. Bunun yanında camilerin toplumu birleştirici, kaynaştırıcı ve kardeşliği pekiştirici özelliklerini mutlaka dikkate almalıyız. Çünkü cami birliğin, dirliğin ve kardeşliğin sembolüdür. Camiler yeryüzündeki Allah’ın evi diye vasıflandırılan Kâbe’nin birer şubesidir.” Şeklinde konuştu.

Hafta çerçevesinde verdiği konferanslarında din görevlilerine de bazı tavsiye ve uyarılarda bulunan Öztürk, “Din Görevlileri şahsiyet, karakter ve ahlâken toplumun en iyi ve örnek insanı olmak zorundadırlar.” Dedi.

Din görevlilerinde ihlas’ın olmazsa olmaz şart olduğuna vurgu yapan Öztürk “Allah'ın rızası ihlâs ile kazanılır, hele imam ve müezzinlik gibi ulvî bir görevde ihlâs çok daha önemlidir.

Din görevi gibi ulvi bir vazifeyi yerine getiren kardeşlerimiz güzel ahlâk, örnek bir hayat, kendine güven, şahsiyet ve onur sahibi olmak, güvenilir olmak gibi vasıfların yanında kılık kıyafet ’ininde tertipli, ve temiz olması gibi şahsi özellikleri barındırmalıdır.

Ayrıca din görevlisi mesleki olarak,  Kur’an’a vakıf olma, bilgi sahibi olma, vazife şuuru, sabır, hoşgörü, güler yüz ve tatlı dil gibi birtakım özellikleri şahsında toplamalıdır.” İfadelerini kullandı.