29.06.2016

Bin Aydan Daha Hayırlı Olan Gece

İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu 01 Temmuz Cuma gününü Cumartesiye bağlayan gece idrak edeceğimiz kadir gecesi nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Müftü Kolukısaoğlu Yayımladığı mesajında, ‘’Kadir Gecesi ömürlük hata ve günahların keffareti, kurtuluşumuzun vesilesi ve müjdesi mübarek bir gecedir’’ dedi.

Bir Ömre Bedel Gece Kadir Gecesi…

“Kadir Gecesi, Müminlerin ve tüm insanlığın kadrini yücelten bin aydan daha hayırlı bir ömre bedel mübarek bir gecedir” diyen il müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu yayımladığı mesajda şu görüşlere yer verdi.

“Rahmet, mağfiret ve arınma iklimi Ramazan-ı şerifin son günlerine yaklaşırken, önümüzdeki 01 Temmuz Cuma gününü Cumartesiye bağlayan gece, mübarek Kadir gecesine kavuşmanın sevinç ve mutluluğunu yaşayacağız.

Kudsiyyetini bizzat kerim kitabımız Kur’an-ı Kerim’den alan bu gece, bütün Müslümanlar için her zaman büyük bir ilgi ve saygı vesilesi olmuştur.

Bütün insanları karanlıklardan aydınlıklara çıkarmayı hedefleyen ve onlara Hakk’ı batıldan ayırabilmek için sunduğu şaşmaz ve eskimez ölçüleriyle yön gösterici olan Kur’an-ı kerim kadir gecesi ile birlikte kendi semâmıza inmeye başlamıştır. İşte bu be sebeple de Kadir gecesi içerisinde kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır diye bizzat kerim kitabımız da adı “kadir” olan surede bildirilmiştir.

“Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. 1﴿Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! 2﴿Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. 3﴿Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. 4﴿O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. 5﴿” (Kadir Sûresi)

Kutsal kitabımız Kur’an-ı kerimin Kadir suresinde ifade edildiği gibi Kadir gecesini bin aydan daha hayırlı kılan şey, şüphesiz Kur’an’ın ilk nüzulünün bu gecede olmasındandır. Yani kadir gecesini bu kadar kıymetli kılan şey bizatihi Kur’an-ı kerimdir.  Rabbimize sonsuz hamdü senalar olsun ki,  bizler böylesi önemli bir zaman dilimini daha idrak edeceğiz. Bu geceyi ihya etmek istiyorsak Kur’an’ın kadrini, kıymetini bilmeliyiz ancak bunu bildiğimiz oranda Kadir gecesini ihya etmiş oluruz.

Kadir Gecesi, Müminlerin ve tüm insanlığın kadrini yücelten gecedir. Bu gecede insanlığın hidayet rehberi ve önceki vahiylerin tasdikleyicisi olan Kuran­ı Kerim inmiştir.

Kitabımızın Kur’an-ı kerimin hak, hakikat, ahlâk, adalet ilkelerine sarıldığımız ölçüde bin aylık manevi gelişmeleri hayatımızda görebilir ve yaşayabiliriz. Bütün müminleri kardeş ilan eden Rabbimizin Kur’an-ı kerimde buyurduğu kardeşlik fermanı ile kardeşlik hukuku ve peygamber efendimizin tesis ettiği kardeşlik ahlakı ile tekrar donanabilirsek bu geceyi ihya etmiş oluruz.

Bu gecede her birimize düşen, İslâm’ın hedeflendiği mükemmel varlık olan kâmil müminin şiarı olan takvaya yönelmek, Allah’a yakın olmayı başka her şeye yakın olmaktan daha aziz ve kıymetli bilmektir. Dünyada yaşananlara karşı tepkisiz bir tavır, maddeyi her şeyin üstünde tutan bir anlayış, hayatın hiçbir safhasında Kur’an-ı hatırlatmayan bir dünya hayatı talebi ile kadir gecesini ihya etmemiz ya da onun temsil ettiği hayır, feyz ve bereketinin kaynağı olan Kur’an-ı kerimi anladığımızı söylememiz mümkün olmayacaktır.

Kadir gecesini idrak etmekten maksat, ayette belirtildiği gibi o gün yeryüzüne inen meleklere ve Cebrail aleyhisselâma eşlik edebilecek maneviyata uygun bir kulluğa sahip olmaktır.

Kadir gecesini idrak etmekten maksat, açların, yoksulların, mağdurların, mahrumların, kimsesizlerin ve topyekûn mazlumların haklarına dikkat kesilmektir.

Kadir Gecesi, gecelerin en feyizlisi ve en bereketlisidir. Bu gecede yapılan bir ibadet, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır. Bu gecenin faziletini anlatmak üzere Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur: “Kim Kadir Gecesi’ni, faziletine inanarak ve alacağı sevabı hesaba katarak ibadetle ihya edecek olursa, geçmiş günahları bağışlanır.” Kadir Gecesi, inanan ve sevabını sadece Allah’tan bekleyenlere Allah’ın bir ikramı, ihsanı ve lütfudur.

Kadir gecesini ihya, en başta büyük zorluklar ve sıkıntılar yaşayan Müslüman kardeşlerimiz olmak üzere,  bütün kardeşlerimize kardeşlik bilinç ve şuuru ile yakın durmayı, onların dertleriyle dertlenmeyi, acılarına ortak olmayı, hayırda yarışırken şerden sürekli uzak durmayı gerektirmektedir.

Bu geceyi, günahlarımızdan af ve mağfiret dileyeceğimiz, bütün hayatımızın bir muhasebesini yapabileceğimiz bir yenilenme gecesi olarak değerlendirelim.

Bu gecenin ihyasında Kur’an okumak, namaz kılmak, zikir ve istiğfarlarla meşgul olmak, salavatı şerife getirmek, bol bol dua etmek gerekmektedir. Bu gece af dileyelim, Kur’an-ı kerim ile hemhal olalım bunların yanında mutlaka kendi halimizi ve hayatımızı tefekkür edelim.

Ayrıca bu mübarek gece ve içerisinde bulunduğumuz manevi iklim hürmetine Rabbimizden milletimize, devletimize ve âlem-i İslam’a yardım etmesini niyaz ediyorum.

Bu duygu ve düşünceler içinde başta Ordulu aziz kardeşlerim olmak üzere bütün vatandaşlarımızın, milletimizin ve İslam âleminin kadir gecelerini en içten dileklerimle tebrik ediyorum.  Vatan, millet ve mukaddesat uğruna fedai can eylemiş aziz şehitlerimiz başta olmak üzere bütün geçmişlerimize Allah’ü Teâlâ’dan rahmet diliyorum.