03.01.2018

.

 

TARİHÇE

         Mesudiye yöresi Osmanlılar döneminde nahiye olarak Milas ismiyle anılmaktadır. Bölgenin ağır şartları ve büyüklüğü nedeniyle idari yapı olarak çok değişiklik arz etmektedir. Karahisar-ı Şarkî’ye (Şebinkarahisar) bağlı olarak çok uzun yıllar nahiye olan Milas Karahisar-ı Şarkî’nin Sancak olmasıyla 1256 yılından sonra kaza olmuştur. Yavadı (Yeşilce Beldesi), Gebeme (Topçam Beldesi) , Hatunviran (Bayırköy), Yastura (Yeşilçit), Lağus (Güzle), Çavdar, Yavşan ve Parçı (Üçyol Beldesi) nahiye merkezliği yapan köylerimizdir.           

        Kaza merkezi Parçı köyünden alınarak 1863 yılından sonra Pazar yeri olarak kullanılan bugünkü Mesudiye’ye 1876 da nakledildi. Yöre halkımızın padişaha yazdıkları arzuhal ile  20 Kasım 1876  tarihinde Milas ismi Hamidiye olarak değiştirildi.

        1910 yılında Hamidiye ismi de Mesudiye olarak değiştirilmiştir.

        1899 yılında Belediye Teşkilatı kurularak Aliçavuşoğlu Mustafa Bey ilk Belediye Başkanı olmuştur.

        20.05.1933 gün ve 2197 sayılı kanunla Mesudiye İlçesi Şebinkarahisar’dan alınarak Ordu İline bağlandı.

        Ordu ili merkezine 115 km mesafede bulunan Mesudiye ilçemizin yüzölçümü 1182 km2 dir. Ordu ilinin alanı en geniş ilçesidir. Üç beldesi 57 köyü mevcuttur. Beldeler Topcam, Üçyol ve Yeşilce’dir.

        İlçe nüfusu 5.700 geneli 20.000 civarındadır. Denizden 115 km içerde ve yüksekliği 1500m dir. Mesudiye’nin merkezinde Kilise, Yüksek Okul binası ve Merkez Cami minaresi tarihi değer olarak dikkati çeker. İlçemizin en eski adı Meletios, daha sonraki adları ise Milas ve Hamidiye’dir. 

       Mesudiye çok eski bir tarihe sahip bir yerleşkedir. İlçe tarihi Hitit dönemine kadar uzanır. Pek çok kaya mezarı bulunmaktadır.

     Arıkmusa köyündeki Arıkmusa Kaya Yerleşmesi tamamlayıcı unsurlarıyla 2500 yıllık bir geçmişi işaret etmektedir. Yeşilçit köyünde bulunan Meletios kalesi, Türk köyünde bulunan türbe ve Türk dönemi unsurlar Mesudiye’nin Ordu ilindeki en eski Türk iskan alanı olduğunu gösterir.

ULAŞIM

     Ordu-Mesudiye karayolu asfalt olmakla birlikte meşakkatlidir. Arazi çok dik, yamaç ve engebelidir. Yol bu sebeple dar, çok virajlı ve inişli çıkışlıdır.

   Şehir Merkezinin rakımı 1050 m’dir. Doğusunda Şebinkarahisar ve Kabadüz, Kuzeyinde Ulubey, Kuzeybatısında Gölköy ve Reşadiye, Güneyinde ise Koyulhisar ilçesi yer almaktadır. Mesudiye İlçesi aşırı kırık ve engebeli arazilerden oluşan 1180 km² toprağa sahiptir. Ordu il merkezine 115 km mesafededir.

 
 

 Mesudiye ilçemiz İç Anadolu’ya (Sivas) çok rahat bir yol ile bağlanmıştır.

GEÇİM KAYNAĞI

    İlçemizde yaylacılık kültürü oldukça gelişmiştir. Başlıca yaylalarımız ise Keyfalan, Taştekne, Kızılağaç, Çukuralan, Üreğil ve Zile yaylalarıdır. İğdir ormanları ilçemizin güzel çam ormanıdır.

    Mesudiye’nin en önemli geçim kaynağı hayvancılık ve Topçam yöresinde yetişen fındıktır. 

İKLİM

    Mesudiye Ordu ilinin bir ilçesi olmasına rağmen ilçede kış ayları oldukça soğuk ve uzun sürer, yağışlar genelde kar şeklinde olur. Yaz ayları ise gündüz sıcak akşama doğru ciddi bir soğuk ile geçer. Yağış yılın her mevsimi etkisini gösterir. İlçe merkezine 5 ay kar yağar. İlçenin köylerinde kış ilçe merkezine göre daha şiddetli geçer, ilçenin köylerine 6-7 ay boyunca sürekli kar yağar. Yükseltinin en fazla olduğu Aşut obası, Çambaşı yaylası ve Gönderiç tepesinde yaz aylarında erimeyen kar görülmektedir. Ordu İlinin en uzun akarsuyu olan Melet Çayı ilçemiz sınırlarında doğmakta olup ilçenin içinden geçmektedir

 

MÜFTÜLÜĞÜMÜZ

   Müftülük hizmet binasında 100 kişilik toplantı salonumuz vardır. Arazi şartlarına uygun 2015 model Dacia Duster marka Hizmet Otomuz vardır. Müftülük personelimiz için 4 adet kaloriferli lojmanımız bulunmaktadır. Bütün mahalle camilerimizin lojmanı bulunmaktadır.