09.05.2017

İl Müftüsü Öztürkt’en Berat Kandili Mesajı

İl Müftüsü Mürsel Öztürk 10 Mayıs Çarşambayı Perşembeye bağlayan gece idrak edilecek olan Berat Kandili münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Berat kelimesinin rahmet, icabet ve gufran anlamlarına geldiğinin altını çizen Öztürk, Beratın en derin anlamının ise af ve bağışlanma olduğuna dikkat çekerek mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Sevgili kardeşlerim mübarek ramazan-ı şerif ayına yaklaşıyoruz. İçerisinde bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesini barındıran ramazan ayının habercisi olarak üç ayların ilki olan Recep ayını geride bıraktık.  İçerisinde bulunduğumuz ay ise, üç ayların ikincisi olan Şaban ayıdır. 10 Mayıs Çarşambayı Perşembe gününe bağlayan gece ise Ramazandan önce idrak edeceğimiz son kandil gecemiz olan berat gecesidir.  Berat kelimesi rahmet, icabet ve gufran anlamlarına gelmektedir. Berat kelimesini Türkçemizde de kullanmaktayız. Özellikle her hangi bir suç ile itham edilen birisinin bu suçla bir ilgisinin olmadığının ortaya çıkması durumunda o suçtan aklandı anlamına gelen berat etti, yani kurtuldu tabirini kullanırız. Dolayısıyla berat demek aslında bir kurtuluş demektir. Müslümanın, müminin günahlardan arınması demektir. Sevgili Peygamberimiz (sav) bu gecede Allah’a çokça ibadet edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve bu gece güneş batınca Allah Teâlâ’nın dünyaya rahmetiyle tecellî ederek fecre kadar: “Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belâya dûçar olan yok mu, ona afiyet vereyim!..” buyurduğunu bizlere müjdelemiştir. Bu anlamda Peygamber efendimiz hadisi şerifte belirtilen hususlarda meşru olan şeyleri bu mübarek gecede Cenab-ı Haktan istemeyi bizlere öğütlemiştir. Meşru olan her şeyi Rabbimizden dualarımızda isteyerek bu geceyi değerlendirebiliriz. Bu geceye mahsus özel bir ibadet yoktur, ancak bizim ibadet ile ilgili görevlerimiz bellidir. Gecesini namaz kılarak, Kur’an okuyarak, dua ederek gündüzünü ise oruç tutarak geçirmek yapacağımız en güzel ibadetlerdir. Kandilin gündüzünü oruçlu geçirmek deyince bunu hem Çarşamba günü, hem de Perşembe günü olarak yerine getirebiliriz. Bu geceler Müslümanlar için özel gecelerdir. Bu gecelerde cenab-ı hak Müslümanlara özel ikramlarda bulunur. Bu gecelerin bizim için önemli bir fırsat olduğunu unutmayarak değerlendirip istifade etmeliyiz. Ramazana hazırlık dönemi olan bu gün ve gecelerimizi yeterince değerlendirip ramazan ayına suç ve günahlarımızdan arınmış ve beratımızı almış bir şekilde gitmenin gayretinde olmalıyız.

Bu gece kendimize, eşimize, çocuklarımıza ailemize, ana babamıza, ülkemize, milletimize, devletimize İslam âlemine ve bütün insanlığa bol bol dua edelim. Bu duygu ve düşüncelerle bütün kardeşlerimin,  aziz milletimizin, ülkemiz dışında ki millet varlığımızın, gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimizin ve tüm İslâm âleminin mübarek Berat Kandillerini tebrik ediyorum.”